Activismul tinerilor din satul Manta – practică de succes!

Ca rezultat al participării în cadrul a trei ateliere informative în cadrul proiectului  “Promovarea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova”, grupul de tineri din localitatea Manta, r. Cahul a lansat  iniţiativa locală asupra căreia s-a lucrat.
Scopul proiectului local este de a crea un centru de tineret în localitate, pentru a oferi tinerilor noi oportunitaţi de dezvoltare şi participare.
Primii paşi intreprinşi de grupul de iniţiativă au fost de identificare a partnerilor locali şi discuţii cu tinerii din comunitate pentru a împărtăşi ideea de proiect.

S-au organizat întîlniri cu primarul s. Manta, administraţia şcolii pentru a discuta rolul fiecărui partener în demararea procesului de creare a centrului de tineret.  Primaria le-a oferit spaţiu pentru centru, în incinta Casei de Cultură, loc unde cel mai des se întîlnesc tinerii.
Astfel în parteneriat cu administraţia Casei de Cultura, în perioada 15 aprilie-15 mai au avut loc lucrările de reparaţie a Centrului cu participare activă a tinerilor din comunitate.
Materialele de reparaţie au fost procurate în cadrul proiectului implementat de A.O.Perspectiva, administraţia Casei de Cultura, contribuind cu unelte de lucru. De asemenea primăria şi-a asumat cheltuielile de intreţinere mai departe a centrului.
O altă acţiune iniţiată de acelaşi grup de tineri a fost coordonarea acţiunii locale de curăţenie în cadrul proiectului Hai Moldova 2012. Tinerii au avut o nouă întîlnire cu primarul şi au stabilit zilele de curăţenie şi alte detalii legate de această activitate. Primarul şi-a asumat angajamentul de a facilta implicarea şolii şi de a invita comunitatea să participe. De asemenea primaria asigurat transportarea deşeului colectat.
Astfel timp de mai multe zile, localnicii s-au adunat pentru a face curat. Unul din locurile curăţite şi amenajate a fost stadionul din localitate, locul de joacă pentru copii.
Activitatea grupului de tineri din s. Manta poate fi considerat un succes, deoarece ei au reuşit să într-un timp scurt să se mobilizeze şi sa dea viaţă iniţiativei care şi-au propus-o spre realizare.
De asemenea, au reuşit să aibă un dialog constructiv cu autoritatea locală, şi anume ca acest parteneriat să fie unul de lungă durată.

Proiectul local al grupului de iniţiativă din s. Manta este parte a proiectului “Promovarea activismului tinerilor din localitatile de Sud ale Republicii Moldova”, implementat de A.O. Perspectiva cu suportul financiar al Fondul Naţional pentru Democraţie din SUA (NED).

Marcu Alina, coordonator grupul de tineri s. Manta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s