Energeii pe Biciclete: PGM – 2016

„A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succes.” — Henry Ford 

La data de 7 aprilie 2016, ]n cadrul Programului de Granturi Mici, ediția II-a, 2016, grupul de inițiativă „Energeii” din satul Văleni, a desfășurat una dintre activitățile proiectului  „Curtea gimnaziului – spațiu amenajat și prietenos tuturor”. Activitatea a fost destinată elevilor gimnaziului de la clasa a II-a la clasa a IX-a.

Grupul de inițiativă „Energeii”a organizat un VeloMaratonde 2 km, lacare au participat în jur de 55 de elevi, dintre care 30 de elevi pe biciclete, iar 25 de elevi au mers pe jos. Pe tot parcursul traseului elevii erau ghidați nu numai de grupul „Energeii”, dar și de profesori.

Cu toate că activitatea era Velo, după un popas la izvor, unde tinerii s-au răcorit și au fost implicați într-un energizer, toată echipa a continuat traseul pe jos, toți au urcat „Colinele de Aur” ale s. Văleni.

Traseul a fost o provocare pentru mic și mare. În vîrful colinei lecția pe care au dorit să o transmită Energeii și profesorii a fost:

“Noi împreună astăzi am putut să cucerim această colină, cu ajutorul tuturor noi am putut să ajungem aici sus. Așa și în viitor, doar împreună vom putea reuși să escaladăm, nu doar această colină, dar și munții. Drumul vieții este plin de bariere, însă doar împreună vom  putea să le trecem.”

La finele maratonului tinerii au fost premiați, pentru ingeniozitate, inițiativă, efort,   activism și creativitate. Deasemenea, Centrul Social „Nadejda” a asigurat pauza de masă a tinerilor cu mîncare caldă și sănătoasă. După prînz, toți copii s-au așezat în fața televizorului pentru a privi două filmulețe motivaționale și cu lecții de viață:   „Pantofii  mei” și „ Răsplata”.

Alături de elevii s. Văleni am primit doza maximă de satisfacție și plăcere, precum și   motivația de a duce un mod sănătos de viață, Încă o dată am înțeles și am realizat cît de  importantă este echipa și colaborarea în echipă, deasmenea am realizat că amintiri frumoase poți realiza doar în colaborarea și comunicarea directă cu prietenii.

Nu pot să trec cu vederea și să nu menționez că am fost primiți de către acești tineri cu căldură și zîmbet cald, deasemenea ospitalitatea s. Valăni a fost la maximum, ceea ce m-a încurajat ca în continuare să activez întru susținerea inițiativelor tinerilor din raionul Cahul.

Proiectul „Curtea gimnaziului – spațiu amenajat și prietenos tuturor” este implementat de grupul Energeii cu suport financiar oferit de Fondul pentru Tineri Cahul, program coordonat de A.O. „Perspectiva” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

By Elena Gavrishko, membru Fondul pentru Tineri Cahul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s