Raport de activitate

2014

Asociația Obștescă „Perspectiva” începînd cu luna ianuarie 2014 a continuat să realizeze și să implimenteze activitățile din cadrul proiectului“Stimularea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova, etapa III” care are ca scop principal dezvoltarea spiritului civic al tinerilor din regiunea de sud prin schimbarea atitudinii și responsabilizarea față de comunitate.

La 18 ianuarie A.O.Perspectiva împreună cu cele 7 localități implicate în proiect au analizat rezultatele procesului de calectare de fonduri din localități. Cele 7 localități fiind:

 • Tătărăști
 • Larga Nouă
 • Cahul
 • Andrușul de Jos
 • Baurci Moldoveni
 • Vadul lui Isac
 • I.Cuza

La această întrunire sau prezentat metodele pe care tinerii le-au utilizat pentru a colecta cît mai multe fonduri, metodele de comunicare pe care tinerii le-au utilizat pentru a convinge comunitatea ca să contribuie cu bani la proiectul implimentat și sumele pe care cele 7 localități le aveau deja colectate.

Pe data de 22 februarie, cele 7 localități implicate în proiectul “Stimularea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova, etapa III” împreună cu A.O.”Perspectiva” au semnat acordurile de parteneriat, potrivit căruia s-a dat start desfășurării acțiunilor de realizare și rezolvare a proiectelor locale.

La 23 aprilie, a avut loc atelierul de creare a blogurilor pentru tinerii din cele 7 localități implicate în proiectul“Stimularea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova, etapa III”, în cadrul căruia s-au prezentat poze și filmulețe cu activitățile care s-au realizat în cadrul proiectelor locale.

Proiectele locale:

Localitatea A.I. Cuza – proiectul “Reabilitarea parcului din centrul localităţii”

Scopului proiectului este de a renova parcul din localitate şi şi crearea condiţiilor necesare pentru asigurarea odihnei tinerilor într-un mediu natural sănătos.

Obiectivele propuse spre realizare:

 • Să ameliorăm situaţia parcului din localitate
 • Să mărim suprafaţa spaţiilor verzi din localitate
 • Să formăm locuri amenajate pentru odihna localnicilor

 

Кагул- проект: «ВРЕМЯ ПРИКЛЮЧЕНИЙ»

Цель проекта- “Вовлечение молодёжи в принятие значимых решений, способствующих развитию гражданских инициатив и лидерских качеств, посредством участия в построении  площадки для активного отдыха детей”.

Основные задачи:

 1. Вовлечение молодёжи в принятие значимых решений.
 2. Развитие лидерских качеств у молодёжи.
 3. Оборудование детской площадки для детей  школы и микрорайона.

 

Localitatea Andruşul de Jos – Proiect: “Mişcarea este viaţă”

Scopul acestui proiect fiind amenajarea şi dotarea terenului sportiv din localitate. Principalele obiective ale acestui proiect sunt:

 • Dotarea terenului sportiv cu echipament adecvat şi performant care să permită practicarea sportului de performanţă;
 • Încadrarea tinerilor în activităţi sportive;
 • Dezvoltarea spiritului sănătos de viaţă;
 • Dezvoltarea fizică a corpului şi un mod sănătos de viaţă;

 

Localitatea Baurci Moldoveni – Proiect: “Amenajarea sălii festive din cadrul gimnaziului Ion Neculce”

Scopul acestui proiect este îmbunătăţirea condiţiilor sălii festive a gimnaziului ”Ion Neculce” ” din satul               Baurci-Moldoveni destinată activităţilor pe interes ale elevilor, profesorilor, părinţilor. Obiectivele propuse pentru realizarea acestui proiect sunt:

 • colectarea fondurilor suplimentare;
 • procurarea materialelor;
 • repararea scaunelor;
 • aranjarea sălii festive pentru petrecerea măsurilor;

 

Localitatea Vadul lui Isac- Proiect: “Înîlnirea dintre antrenament şi oportunitate”

Scopul acestui proiect fiind dotarea sălii de sport cu echipament sportiv şi utilizarea echipamentului pentru o dezvoltare fizică adecvată. Obiectivele acestui proiect sunt:

 • Utilizarea echipamentului pentru o dezvoltare fizica adecvata.
 • Atingerea performantelor la concursuri locale si raionale.

 

Localitatea Tătărăşti- Proiect: Lărgirea şi modernizarea parcului din preajma gimnaziului „B.P.Hsadeu”

Scopul acestui proiect este construirea zonei de  odihnă în  comunitatea  Tătărăşti. Obiectivele pe care această echipă şi le-a propus sunt:

 1. De a implica comunitatea în amenajarea parcului din localitatea.
 2. De a  participa la desfăşurarea acţiunilor de modernizare a parcului.

Localitatea Larga nouă- Proiect: “Cu paşi mici realizăm lucruri mari – dotarea sălii sportive cu echipament”

Scopul acestui proiect fiind dotarea sălii de sport cu inventarul sportiv necesar pentru realizarea activităţilor ce ţin de acest domeniu. Această echipă şi-a propus să realizeze următoarele obiective:

 1. îmbunatățirea  posibilităților de  desfășurare  la nivel înalt a orelor  de educație fizică, a antrenamentelor la baschet, fotbal;
 2. Organizarea activităților sportive pentru membrii comunității si echipele sportive din localitățile vecine.

Conferinţa finală de prezentare a rezultatelor proiectului „Stimularea activismului tinerilor din sudul R. Moldova, etapa III” a avut loc pe data de 18 iunie, la acest eveniment important s-au prezentat realizările care au fost făcute: A.O. Perspectiva în parteneriat cu NED, a oferit ca grant suma de 39 150 lei  iar 55 300 lei este suma cheş cu care au contribuit  partenerii locali.

A.O. „Perspectiva” este participant al Academiei Lucrătorului de Tineret, Ediția a II-a, iar primul modul a avut loc pe 5-7 august în capital tineretului, orașul Soroca. Organizatia “Perspectiva” a fost reprezentată de Bria Zinaida, asistent de proiect care a beneficiat alături de ceilați participați de informații noi privind:

 • servicii pentru tineret;
 • politici de tineret;
 • participarea tinerilor în procesul decizional;
 • educaţia nonformală;
 • educaţia de la egal la egal;
 • lucrătorul de tineret;
 • modele de participare civică: consiliile tinerilor, gardieni comunitari;
 • elaborarea unui plan de acțiuni/proiect pentru facilitarea participării tinerilor.

La data de 20 august a avut loc prima instruire din cadrul proiectului “Stimularea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova, etapa IV” realizată în orașul Cantemir cu tineri din  8 localități ale raionului, aceste localități sunt:

 •   Cociulia
 • Tartaul
 • Baimaclia
 • Hănăseni
 • Porumbeşti
 • Cîrpeşti
 • Antoneşti
 • Ţiganca

S-au realizat diferite exerciţii de cunoaştere între participanţi dar şi exerciţii de evidenţiere a celor mai importante probleme din localităţi cu care tinerii se confruntă. Fiecare localitate a depistat multe probleme cu care tinerii se confruntă şi într-un final au depistat pe cele cît mai necesare şi originale.

 

 

–––––––––––-

2010

Incepind cu ianuarie 2010 am implementat proiectul “Cetatenie democratica si participarea tinerilor”cu sprijinul financiar al ambasadei Norvegiei cu sediul la Bucuresti. Scopul proiectului a fost: Creşterea gradului de informare privind drepturile omului şi paticipare civică a elevilor din instituţiile de învăţămînt din regiunea de Sud.

Activitati au fost realizate de un grup de 15 voluntari activi care s-au implicat nemijlocit in diseminarea informatiei privind drepturile copilului.

La 1 iunie  AO Perspectival a organizat Gala Tinerilor Activi, in cadrul proiectului “Noi initiative de participare”, cu suportul financiar Black Sea for Regional Cooperation. Noua localitati din regiunea de Sud a republicii au beneficiat in etapele anterioare de instruire si de suport financiar in cadrul proiectului pentru desfasurarea initiativele comunitare. Ideile locale de proiect au fost elaborate de tineri, in urma participarii la treningul de instruire despre elaborarea propunerii de proiect si participare civica.

In cadrul Galei fiecare din grupurile locale de tineri si-au prezentat rezultele implementarii proiectelor comunitare.

Trei cele mai de succes proiecte au fost premiate, conform unor criterii determinate preventiv ca : originalitatea ideii de proiect, numarul de parteneri implicati, numarul de beneficiari, durabilitatea proiectului. A fost invitat si un juriu care a monitorizat aceste criterii in timpul prezentarilor.

In perioada 1-3 septembrie 2010, AO “Perspectiva” a organizat Campania de informare “Exprima-te PRO sau CONTRA”.

Aceasta activitate face parte din proiectul “Hai la vot, parerea ta conteaza!”, sustinut financiar de Fundatia Est-Europeana.

Campania de educatie civica a cuprins 5 localitati din regiunea de Sud a tarii.

Scopul acestei campanii a fost ca populatia sa constietizeze rolul referendumului ca fiind  procesul de consultare directa a cetatenilor in legatura cu modificarea unui articol din constitutie. Tot in cadrul proiectului s-au organizat o serie de ateliere informative cu tematica educatie civica electorala. In a II-a parte a proiectului s-au realizat activitati de informare civica pentru a motiva cetatenii sa mearga la alegerile din 28 noiembrie.

Proiectul „Reamenajarea si infrumusetarea parcului Colegiului Industrial- Pedagogic” a fost implementat in luna noiembrie in cadrul programului Fondul pentru Tineri, implementat de Fundatia Comunitara Cahul.  Reamenajarea parcului a însemnat un mare plus pentru toţi vizitatorii, în special al tinerilor care învaţă aici. Deoarece fiecare din ei acum, au posibilitatea de a se recrea după o zi grea de muncă sau in pauza dintre ore, acumulîndu-şi un surplus de energie pozitivă. La realizarea proiectului, la etapa de colectare de fonduri pentru cofinanţare, au fost implicati şi elevii colegiului care au contribuit cu donaţii.

Prin implimentarea acestui proiect s-a creat un nou aspect al parcului Colegiului Industrial Pedagogic din or. Cahul eficientizând astfel procesul de relaxare în pauza dintre ore pentru un rezultat maximal in cadrul orelor.

La 4 decembrie 2010 am fost apreciati cu locul II in cadrul Festivalului Voluntarilor, ca fiind una din cele mai active organizatii care promoveaza voluntariatul„Festivalul Voluntarilor” este un eveniment, care se organizează anual pentru a recunoaşte public meritele voluntarilor din R. Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s